אנחנו מרוויחים משכורת מסוימת וחושבים שהיא תספיק לנו לכלכל את המשפחה בחודש הקרוב ואולי אפילו לחסוך קצת, אבל איכשהו, תמיד בסוף החודש אנחנו מגיעים להוצאה גדולה מהמשכורת והמינוס בבנק הולך וגדל. גם לכם זה קורה? גם אתם מרגישים שההוצאות לוחצות אתכם וקשה לכם לחסוך?
לפעמים אנחנו מרגישים שאיבדנו שליטה על ההוצאות, ולא משנה כמה נכניס, תמיד נוציא יותר. לכן, ישנם חמישה הרגלים שאולי כדאי שתקנו לעצמכם על מנת לשלוט בהוצאות שלכם. והנה הם לפניכם:
1 – עשו קניות כאשר אתם רגועים ושבעים
אחת מהטעויות הגדולות ביותר שלנו כצרכנים, היא לעשות קניות כשאנחנו רעבים או כשאנחנו במצב רוח לא טוב – עצובים, כועסים, טרודים וכדומה. למה זו טעות? כי כשיוצאים לקניות בסופר רעבים, קונים מהבטן. אתם חושבים שתצטרכו עוד כיכר לחם, ועוד אורז, רק כי עכשיו אתם רעבים.
ואיך מצב הרוח משפיע על זה? יצאתם לקנות חולצה חדשה, או אולי מברג שחסר לכם בבית, אבל אתם חשים מוטרדים. כשתיכנסו לחנויות הגדולות הם מייד יציעו לכם דרכים לשפר את מצב רוחכם באמצעות רכישות חדשות, ואתם תרגישו שזה באמת יעבוד (ואולי זה נכון, אבל זה לא מועיל לנו בכיס).
כשאנחנו עצובים, כועסים או טרודים, אנחנו נוטים לקנות כדי לנחם ולהרגיע את עצמנו.
לכן, צאו לקניות רק במצב הרוח המתאים לכך. הרי אם עכשיו תקנו את השמלה הזו, אמנם באותו הרגע מצב רוחכם ישתפר אך מה שהעציב אתכם מלכתחילה לא ייעלם וישוב להעציב אתכם שוב. את הבעיות שלנו – כולל הרעב – אנחנו פותרים שלא באמצעות קניות, אלא באמצעות טיפול בבעיות עצמם.
הקפידו לצאת לקניות שמחים, רגועים ושבעים, כדי שאת הקניות יבצע ההיגיון, ולא הלב או הקיבה.
2 – איך נבדיל בין מה שצריך למה שאנחנו רוצים?
אנחנו תמיד מגיעים לסופר עם רשימה, נכון? אבל תמיד העגלה שלנו מתמלאת הרבה יותר ממה שהיא אמורה להיות. למה? כי אנחנו קונים גם מה שלא צריך. אנחנו נוטים לקנות את מה שהחנות מנסה לגרום לנו לקנות ואח”כ בכלל לא משתמשים בזה. הבעיה היא שקשה לנו להבדיל בעת הקניה אם אנחנו באמת צריכים לקנות את מה שאנחנו רוצים. איך נעשה זאת? איך נבדיל בין רצון לצורך?
ראשית, אל תקנו מה שלא חשבתם עליו בבית. אם החלטתם לקנות מוצר מסוים שראיתם בסופר אבל לא חשבתם לקנות אותו כשעוד הייתם בבית, אתם לא צריכים אותו, אתם רוצים אותו. בבית, כשאנחנו רושמים את רשימת הקניות, מתעורר בנו הצורך. בחנות עצמה מתעורר בנו הרצון.
שנית, שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
- האם אנחנו צריכים את המוצר הזה ממש עכשיו? או שאפשר לקנות אותו בהזדמנות אחרת?
- איך ומתי בדיוק תשתמשו במוצר הזה – האם זה באמת יקרה? האם באמת יהיה לכם זמן לזה?
- האם המחיר של המוצר באמת מצדיק את הקנייה שלו? נסו לבדוק רגע באינטרנט, כמה באמת עולה מוצר כזה? אולי המחיר שלו, שבמבצע עכשיו (סביר להניח), הוא גבוה מהמחיר שתוכלו להשיג לו באמת?
- אולי יש מוצר דומה במחיר זול יותר?
לאחר שעניתם, בדקו, כמה פעמים עניתם בשלילה? מספיקה פעם אחת כדי להחליט – אתם לא צריכים את המוצר, אתם רוצים אותו. ואת מה שאנחנו רוצים, ולא צריכים – לא קונים.
3 – סננו את הלחץ החברתי
אם תשבו בפאב לבד, או אם תשבו בפאב עם חברים, האם תשתו את אותה הכמות? כמובן שלא. וגם סביר להניח שבכלל לא תשבו בפאב אם אתם לבד, נכון? שימו לב שכשאתם נמצאים בקבוצה, ולא חשוב איפה אתם, אתם קונים יותר. החברים קונים סביבכם אז גם אתם מרגישים בצורך, אולי אפילו טיפה מקנאים. אז מה עושים? מתחילים לחיות חיי בדידות? ממש לא.
גם כשאתם בקבוצה שאלו את עצמכם את השאלות שהעלנו קודם. האם אתם באמת צריכים את מה שאתם רוכשים עכשיו? אם הייתם לבד, הייתם קונים את זה? אם לא, סימן שאתם תחת השפעת לחץ חברתי וכדאי לוותר עכשיו על הקניה הזו. עליכם להיות חזקים ולעמוד מול הלחץ החברתי הזה, גם אם אתם אלו שמשכנעים את עצמכם, וגם אם הלחץ לא ממש גלוי. עמדו איתנים ואל תקנו רק כי אחרים קונים.
עמידה שכזו, אל מול הלחץ, אולי גם תעזור לחברים אחרים שלכם שיראו שאתם לא קונים ויחליטו לנהוג כמוכם. כאשר אתם חוסכים לעצמכם נניח 100 שקלים, וחבר אחר החליט גם הוא לוותר על הרכישה, חסכתם למעשה 200 שקלים וחיזקתם את החברות ביניכם. היו החברים שמתנהלים נכון, הכתיבו אתם את תרבות הרכישה – שכל אחד יקנה מה שהוא צריך, ולא מה שאחרים קונים סביבו. דעו להגיד לא.
4 – קניות קטנות – הוצאות גדולות
שכחתם לקחת ארוחת צהריים לעבודה? או שאולי מלכתחילה לא לקחתם ותכננתם לקנות בקפיטריה שבמקום? זו החלטה לגיטמית, לא כך? סה”כ 20-40₪, כמה זה כבר יפריע לכם מתוך משכורת של כ-5000₪ או יותר? אז זהו, שזה יפריע, ומאוד.
יש לכם 30 ימים בחודש בממוצע. אם ארוחת הצהריים עולה 30₪, אתם משלמים עליה בחודש 900₪, והמשכורת שלכם קטנה יותר עכשיו. ההוצאות הקטנות הללו צצות כל יום, כל היום. 5₪ כוס קפה בבוקר (אם החלטתם מלכתחילה לקנות בזול), 30-60₪ על פיצה או בילוי אחר בערב, 10₪ חטיף בתחנת הדלק בה עצרתם לתדלק וכדומה. כל ההוצאות “הקטנות” האלה מצטברות אט אט להוצאות גדולות. לא חבל?
חתכו את ההוצאות הקטנות. זכרו שהמצרכים לארוחת צהריים בהם תשתמשו בבית שווים בערכם אולי לשתי ארוחות במקום העבודה, אך מספיקות לכם לפחות לשבע ארוחות כאלו, וגם טובות וטעימות יותר. במקום להזמין פיצה בערב, הכינו מראש אוכל לכמה ימים קדימה ואכלו אותו.
תוכלו לחתוך הוצאה דומה נוספת אם תעזרו לדוגמה לילדכם להבין שהם לא חייבים את הצעצוע ש”יש לכולם” כבר בבית הספר, זה לא הופך אותם לפחות “מגניבים”. תנו להם כלים להתמודד עם זה (אולי הם אפילו לא יודעים לשחק מחבואים ויכולים לגרום לחבריהם ללמוד משחק חדש?).
5 – נסו להשיג את הדיל הטוב ביותר, תמיד
זוכרים את מהפכת הסלולר? איך פתאום מחשבונות של 300 או אפילו אלפי שקלים בחודש, הגענו להוצאות של כ-100₪ בחודש על הסלולרי? זה היה מדהים, נכון? ואפילו יותר מכך, יכולנו להחליט שאנחנו עוזבים את חברת הסלולר מתי שרק נרצה כי כבר אין התחייבויות ארוכות טווח – זה לא חוקי. אל תעצרו רק כי הסערה כבר שככה.
צרוקשר עם החברות להם אתם משלמים בהוראת קבע – סלולר, טלויזיה, אינטרנט, אשראי, ביטוח וכדומה. דברו איתם פעם בחודש, או חודשיים, על התנאים ועל הכסף שאתם משלמים, בקשו מהם להוריד את המחיר או שתעברו לחברה אחרת. אם הם לא מורידים את המחיר, חפשו חברה אחרת זולה יותר ועברו אליה.
התהליך כבר לא מסובך כמו פעם. היום את כל אלו אפשר לעשות באינטרנט או בטלפון לנציג השירות. פשוט צלצלו וראו כמה זה פשוט.
אל תאמינו לשירות הגרוע שמספרים לכם עליו בחברות אחרות, עד שלא תחוו אותו בעצמכם. רק אם ניסיונכם לימד אתכם לא לסמוך על חברה מסוימת, אל תסמכו עליה. אבל אם נציגי שירות מחברה אחרת ספרו לכם את זה, אל תאמינו להם. אפילו אם שמעתם מחברים, נסו זאת בעצמכם כדי להיווכח – אולי החבר שלכם מדקלם את מה שנציג השירות אמר לו?
אז כמה כבר חסכתם?
הקנו לעצמכם את ההרגלים האלו, וצרו אורח חיים חדש. נסו לחשב כעבור חודש או חודשיים, כמה הצלחתם לחסוך?
חשוב לנו רק להוסיף – את ההוצאות יש להקטין, זה נכון. אבל יותר חשוב אפילו להגדיל את ההכנסות. מידע רב על כך תוכלו למצוא אצלנו באתר. במקביל להקטנת ההוצאות, נסו להגדיל את הכנסתכם ותראו איך פתאום, אחרי לא מעט עבודה, יש לכם סכום כסף לא מבוטל ביד שיכול לשמש למינוף רב.
אם אתם מתקשים עדיין להקטין את ההוצאות, אולי כדאי שתבחנו את המאמר הקודם שלנו בנושא – “8 אפליקציות ידידותיות שיחסכו לכם ולמשפחה שלכם מאות שקלים בחודש”