בטרם תתחילו את הקריירה שלכם בתחום השקעות הנדל”ן, כדאי שתחשבו האם אתם רוצים לעבוד לבד או עם שותפים. זו החלטה מאוד אישית והיא תלויה בידע שלכם, בזמן העומד לרשותכם, בכישורים, ביכולות ובגיל שלכם. יש משקיעים שמעדיפים לעבוד עם שותפים מההתחלה ולאורך כל הדרך ויש כאלו שבוחרים ליצור שותפויות בחלק מהמקרים בהתאם להעדפות ולצורך. מה מתאים לכם?
במאמר זה תמצאו את כל המידע לו אתם זקוקים, לפני שתחליטו האם לעבוד לבד או עם שותפים. שקלו טוב טוב את היתרונות והחסרונות ובדקו עד כמה הם רלוונטיים לחיים שלכם.
בעד ונגד שותפות בעסקי השקעות הנדל”ן
בעד:
סיעור מוחות – שני ראשים טובים יותר מאחד, כך שרעיונות ופתרונות יכולים לצוץ מהר יותר יחד. כיוון שבעיות ודילמות צצות כל הזמן, חשיבה משותפת יכולה להיות נכס חשוב.
חלוקת משאבים – תחום הנדל”ן דורש השקעת משאבים: זמן, ידע וכסף. שותפות יכולה לסייע בכך שהיא מחלקת את השקעת המשאבים בין השותפים.
סיוע בניתוח נתונים – ישנם נתונים רבים שצריכים להילקח בחשבון בעסקת הנדל”ן הראשונה. שותפות תספק לכם עיניים נוספות שיבחנו את הנתונים ויגדילו את הסיכוי לניתוח נכון של הנתונים.
השלמת איכויות – לאנשים שונים יש כישורים שונים ואיכות שונה. עבודה עם אדם בעל כישורים משלימים, יכולה לסייע לנו בהתגברות על התכונות החלשות יותר בנו.
חלוקת מטלות – בתחום השקעות הנדל”ן ישנן מטלות רבות ובהחלט ניתן להרגיש מוצפים. חלוקה יעילה והוגנת של המטלות יכולה להפחית את העומס ולסייע בהשלמתן.
הרחבת הקשרים העסקיים – קשרים עם אנשים מחוץ לתחום השקעות הנדל”ן חיוניים להצמחת העסק. לכל אחד מהשותפים יש את רשת הקשרים שלו ויחד הרשת גדולה הרבה יותר.
בטחון ומוטיבציה – שותפות טובה יכולה להעניק תחושת בטחון ולהגביר את המוטיבציה לעשייה.
הקטנת הסיכון – כמו בכל עסק, גם בהשקעות נדל”ן ישנו סיכון. שותפים יכולים לחלוק את הסיכון ולהפחית את החשש מהפסד.
נגד
מחלוקות אישיות – הבדלים בין אישיים עלולים להוביל לחוסר הסכמה. אם אתם סומכים על השותף שלכם והוא לא מבצע את המטלה, הדבר עלול להוביל למריבות. לשם כך, חשוב ששניכם תשימו את שלום הבית ביניכם בסדר עדיפויות גבוה מצד אחד, ומצד שני שניכם תקפידו לעמוד בכל ההתחייבויות שלכם. זהו, אגב, גם מהווה לפעמים את המקור למוטיבציה בשותפות.
דעות מנוגדות – כל אחד מחזיק בדעות משלו וזה עשוי ליצור קשיים. בשותפות יש צורך להתפשר לעתים על הדעות שלכם ולהסכים לרעיונות מנוגדים לשלכם. הסוד הוא להניח את האגו בצד.
חשד/אמון – כמו בכל מערכת יחסים, יש סיכוי שנושאים של אמון וחשד יעלו. בעיקר כאשר דברים אינם מתנהלים כצפוי. קשה מאוד לרכוש אמון וקל מאוד לאבד אותו. הונאות מובילות לחיסול שותפויות רבות. לכן חשוב שתסמכו במאת האחוזים על השותף החדש שלכם. התחברו רק עם מי שאתם בוטחים בו ושלמים עם החלטתכם על כך.
עיכוב בקבלת החלטות – כאשר עובדים לבד, ניתן לקבל החלטות מהירות המתבססות על הדרך בה נרצה שהדברים יעבדו. בשותפות יש צורך פעמים רבות לערוך דיון על כל החלטה, אפילו על הפשוטות שבהן וזה עשוי לעכב אותן. עם זאת, כאשר תקבלו החלטות בצוות, הן יהיו אחרי שבאמת נשקלו בכובד ראש.
רווח נמוך יותר – בשותפות מעצם טיבה יש חלוקת רווחים. לכן, בראיה קצרת טווח, בדרך זו תרוויחו בוודאות פחות. אך יתכן שבטווח הארוך דווקא תרוויחו יותר משהייתם מרוויחים אם הייתם ממשיכים לבד.
ערבוב בין יחסים לעסקים – פעמים רבות שותפויות עסקיות מתבצעות עם חברים ובני משפחה ולעיתים השותפות מחסלת את החברות. זכרו ששותפות דומה לנישואים, עשו זאת רק אם אתם מוכנים. אל תערבבו עסקים ומשפחה אלא אם אתם סומכים בכל לבכם על הקשר שעומד בסיכון.
אחריות לשותף – גם אם ההסכם שערכתם מפצל את האחריות שלכם, עדיין קיימת אחריות עסקית. אם השותף נוטש, כל האחריות נופלות עליכם. וודאו שעורך הדין שלכם מכניס לחוזה ההתקשרות ביניכם סעיפים ששומרים על האינטרסים שלכם.
ארבעה טיפים לשותפות מוצלחת
אם החלטתם שהיתרונות בשותפות עולים על החסרונות, כדאי שתיישמו את ארבעת הטיפים הבאים :
נהגו בחכמה – התייחסו לשותפים ברצינות ומתוך רצון לנתינה. שקלו את צעדיכם ואל תנהגו בפזיזות. כל צעד שלכם משפיע גם על שותפכם, ולא רק עליכם.
למדו להתפשר – בשותפות תמיד יש חוסר הסכמה ותמיד יש צורך להתפשר. צריך לדעת לעשות את זה נכון. דעו לוותר כשצריך ונסו תמיד למצוא את העמק השווה.
שיחות יומיות – השתדלו לשוחח מדי יום. שיחה יומית תחזק את השותפות ותיתן לה תוקף.
חשבו קדימה – לפני החתימה על ההסכם ביניכם תכננו אותו היטב. דאגו שיכלול הסכמות מעשיות לחלוקת תפקידים ואחריות, חלוקת רווחים וגם תכנית פירוק בעת הצורך.
אז מה יהיה הצעד הראשון שלכם בדרך לשותפות?
הביטו בשותף שלכם וחשבו, איך יהיה לפרק איתו שותפות? אם התשובה היא שפירוק יעשה בצורה טובה, בהשלמה וללא ריבים, יש לכם התחלה טובה לשותפות. עכשיו חשבו, איך יהיה לעבוד איתו?
למדתם משהו חדש? אולי יש לכם עצות להוסיף? ספרו לנו בתגובות, איך אתם בתור שותפים? איך בחרתם את השותפים שלכם?