בתור סטודנטים קשה לנו להתמודד עם השכירות על הדירה, הארנונה, החשבונות, שכר הלימוד, הציוד הנדרש וכדומה. אנחנו משקיעים את רוב זמננו על הלימודים, מוציאים ולא מכניסים, ובשלב מסוים, רבים מאיתנו, מגיעים לשלב שבו כבר לא נשאר להם מאיפה להוציא. אז מה עושים עם זה? לומדים להתנהל נכון, גם בתור סטודנטים.
רובנו מגיעים לשלב הלימודים אחרי הצבא ואפשר לומר שזו הפעם הראשונה באמת בה אנחנו פוגשים את כלכלת המשפחה. כמה מכם שלמו ארנונה לפני שהתחילו ללמוד? או נאלצו לחשב הוצאות והכנסות, ובכך להסתמך פחות על הוריהם? כאשר אנחנו מתחילים ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה, אנחנו לרוב מתחילים גם את הלימודים ב”אוניברסיטה של החיים”. הבעיה שאת הידע הזה אף אחד לא מלמד אותנו.
ובכן, בשביל זה אנחנו פה. ריכזנו לכם כמה טיפים שיעזרו לכם לסיים את התואר לא רק עם השכלה אלא גם עם חסכונות. אז שנתחיל?
בחירת מקום המגורים
בתור סטודנטים אנחנו נוטים לחפש את הדירה הקרובה ביותר למקום הלימודים. חלקנו נוטים דווקא לחפש את הרחוקות יותר כדי למצוא דירות זולות יותר. אבל יש דבר אחד שאנחנו שוכחים לחשוב עליו – איפה נעבוד?
כאשר אתם מחפשים דירה להשכיר בתור סטודנטים זכרו את הנתונים הבאים:
- דירה רחוקה ממוסד הלימודים כנראה תעלה לכם פחות, אך כמה היא גם רחוקה ממרכז העיר? האם יש מקומות עבודה בסביבתה? כמו כן, האם מחיר התחבורה הציבורית משתלם לכם? עליכם לבדוק את האפשרויות האלו לפני שתחליטו להתמקם רחוק.
- דירה קרובה למוסד הלימודים תהייה לרוב יקרה יותר, אבל תחסכו על הוצאות התחבורה הציבורית ברחבי העיר. אלא אם כן מוסד הלימודים שלכם נמצא רחוק מהכול – כמו הר הצופים בירושלים, ואז גם אפשרויות העבודה מצטמצמות, גם מרכזי הקניות הזולים מתרחקים, וכדומה.
- עליכם לחשוב לטווח הרחוק. זכרו שתואר הוא לפחות שלוש שנים. חפשו דירה שתתאים לכל השנים הללו, ולא דירה שתרצו להחליף לאחר שנה. למה? כי כל מעבר דירה הוא יקר. ההובלות, הקניות, השינויים עולים כסף. גם אם אנחנו מקווים שלא, זה יעלה לנו ביוקר. נסו לעבור כמה שפחות ולהתמקם מלכתחילה במקום שתרצו להישאר בו.
הבעיה עם הנתונים הללו, היא שלא ניתן להכליל בהם את כל הערים באופן מוחלט. בכל עיר, המרכז נמצא במקום אחד ומוסדות הלימודים נמצאים במקומות אחרים. לפעמים הם חופפים ולפעמים לא. לפעמים מקומות העבודה צמודים למוסד הלימודים והשכירות גבוהה, ולפעמים ההפך. עליכם לבחון את העיר בה תחליטו ללמוד ולהחליט בהתאם אליה. בחנו את הנתונים המוזכרים מעלה וחשבו – איפה באמת הכי כדאי לגור מבחינה כלכלית?
עבודה
עדיף שכר נמוך מאפס שכר בכלל. גם אם המערכת שלכם עמוסה, וגם אם מאוד קשה לכם ללמוד, מצאו מקום עבודה. מקומות עבודה רבים מיועדים לסטודנטים ומציעים משמרות לילה, או משמרות קצרות. ישנם גם מקומות עבודה שמציעים עבודה מהבית. חפשו אותם. למה? ראשית, עדיף להכניס גם רק 100 שקלים בחודש, מאשר לא להכניס בכלל. כמו כן, משכורת תחסוך לכם את התשלומים על ביטוח לאומי ולעתים גם על הנסיעות.
ואם לא די בכך, כולנו יודעים שכשאנחנו יוצאים לשוק אחרי התואר, המעסיקים רוצים לראות ניסיון – ואיזה ניסיון יש לכם? לא משנה איפה תעבדו, מדובר בניסיון. ואם תצליחו למצוא עבודה בתחום שלכם – זה אפילו טוב יותר. רק חשוב שלא תהיו בררנים, התחילו בכך שתעבדו, והמשיכו בכך שתחפשו עבודה בתחום שלכם – אך לא ללא עבודה בכלל.
חפשו מלגות
לפעמים נדמה לנו שאנחנו לא ראויים לאף מלגה, אבל אנחנו טועים, כמעט תמיד. ישנן כל כך הרבה מלגות שמוצעות לכם תמורת התנדבות בקהילה, או אפילו ללא תרומה בכלל. ישנה למשל מלגה של משרד החינוך שכמעט כל סטודנט יכול לקבל, ישנן מלגות פרח המפורסמות, וכדומה.
נסו לעזור לשכר הלימוד שלכם עם כמה מלגות, ואל תנוחו עד שתמצאו לפחות מלגה אחת שתעזור לכם לעבור את השנה הקרובה. כמו כן, התחילו את התהליך כל שנה מחדש וחפשו כל שנה מלגות, לא רק תלמידי שנה א’ מקבלים מלגות.
שקלו לגור עם שותפים
דירות שותפים עוזרות לנו לשלם את שכר הדירה. עם השותפים הנכונים נוכל להגיע להתנהלות כלכלית נכונה יותר. השותפים האלו הם המשפחה הבוגרת הראשונה שלכם, בה אתם שייכים לעולם ההורים ולא לעולם הילדים. לכן, חשוב גם למצוא שותפים שהם באותו סטאטוס כמוכם – סטודנטים. כך תוכלו להזדהות איתם בכל הקשור להוצאות, תהייה לכם שפה משותפת, ואולי גם תרוויחו חברות נהדרת.
עם שותפים לא נכונים אתם עלולים לשלם יותר מכמה שחשבתם שתשלמו. בחרו טוב טוב את השותפים שלכם, והעדיפו אותם על פני מגורים לבדכם. ואם אתם זוג, אז מצוין! הנה לכם שותף נהדר שיחד איתו, או איתה, אפשר להסתפק בדירה קטנה יותר ולהתחלק בהוצאות.
ואולי הכי חשוב, נסו ליצור הכנסות נוספות
יש לנו באתר לא מעט מאמרים שמדברים על הכנסות נוספות מהבית. לדוגמה: “בני נוער מיליונרים – חלום שהפך למציאות! חלק א'”, או “אוהבים לכתוב? הגיע הזמן שתעשו מזה כסף!”. עיינו בהם ונסו לקבל רעיונות או השראה נוספת לגבי הכנסה מהבית. בתור סטודנטים, זה הזמן המושלם ללמוד להתנהל כלכלית נכון, והכנסה נוספת מהבית, אולי אפילו פאסיבית, היא ההתנהלות הטובה ביותר לכך.
נסו לחשוב מהם הכישורים שלכם, חפשו על כך מידע, הציצו במאמרים שלנו, ומצאו לעצמכם הכנסה נוספת שאולי אפילו תהייה גדולה יותר מההכנסה שמקום העבודה שלכם יכניס לכם. זה הזמן להפוך את תזרים המזומנים שלכם לחיובי.
אז שיהיה לכם בהצלחה!
למדו, השקיעו, הבחנו ועברו את המבחנים. אנחנו צריכים עוד ועוד אנשים משכילים ואתם עושים צעד חשוב ונכון. אל תזלזלו בהכנסה שלכם ודעו להתנהל נכון כלכלית כבר מהרגע הראשון.
מה אתם עושים כדי להצליח? איזו הכנסה יצרתם לעצמכם ואיך אתם שומרים את החסכונות שלכם ללא נגיסות? ספרו לנו בתגובות, אנחנו מחכים לשמוע.